KVÁSKOVÝ CHLIEB

bez droždia

Ak si myslíte, že v obchode už dobrý chlieb nekúpite, tak ste na omyle. Ak by sme za dobré mali považovať chlieb tradičný, z kvalitných surovín, bez akejkoľvek „chémie“, voňavý a trvanlivý, taký ako voľakedy piekli naše staré mamy, tak hovoríme o kváskovom chlebe bez droždia. Presne takýto chlieb ponúkame dnešným spotrebiteľom.

Je vyrobený podľa unikátnej prastarej receptúry použitím troch magických ingrediencií: múka, voda a soľ. Z ražnej múky a vody sa pripraví kvások, neskôr sa zamieša cesto pridaním buď pšeničnej alebo špaldovej múky a dochutí sa soľou. To je všetko. Znie to jednoducho, ale je to alchýmia. Nakoľko tam nie je žiadne droždie, prášok do pečiva, či iné kypriace látky a cesto kysne prirodzeným pomalým mliečnym kvasením, musíme mu dopriať veľa času, aby nám dozrelo do krásy. Ručne vygúľaný bochníček, starostlivé uloženie do ošatiek, ďaľšie kysnutie a šup do pece... Dozlatista upečené chlebíky s prívlastkom „nič zdravšie Vám už nevieme ponúknuť“. Krásne voňajú a majú chuť toho pravého chleba.

Takýto chlebík bez droždia má veľa pozitívnych vlastností. Hovorí sa, že „čistí krv“, nakoľko nepodporuje tvorbu plesní v tele, preto ho ocenia ľudia s problémami, ako je akné, mykózy a kožné choroby. Nezahlieňuje organizmus, je teda účinný proti nádche, kašľu, zápalu priedušiek a bronchitíde. Nespôsobuje nadúvanie ani kyselinu, podporuje zdravú črevnú mikroflóru, pomáha predchádzať zápche a chráni pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. K tomu všetkému je ľahšie stráviteľný.

Okrem pšenično-ražného kváskového chleba ponúkame aj Špaldový kváskový chlieb bez droždia, ktorý neobsahuje ani štipku klasickej pšeničnej múky. Pri jeho výrobe je použitý ražný kvások, špaldová múka a špaldové zrno, voda a soľ. Takýto chlebík má okrem vyššie uvedených pozitív klasického kváskového chleba ďalšie výnimočné účinky na náš organizmus. Pomáha telu regenerovať bunky, posilňuje imunitný systém a chráni telo pred infekciami.

Špalda je jednou z najstarších obilnín, prvé zmienky o nej sa objavil už 8.000 rokov pnl., je to nešľachtená geneticky neupravovaná predchodkyňa pšenice. Má veľmi tvrdý a odolný obal zrna, ktorý ju chráni pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi, preto nemusí byť chemicky ošetrovaná proti škodcom a prirodzene si zachováva vzácne živiny v zrne. Má vysokú nutričnú hodnotu a vysoký podiel vlákniny a bielkovín. Obsahuje viac minerálnych látok a vitamínov skupiny B ako pšenica. Neobsahuje žiaden cholesterol. Nie je bezlepková, avšak glutén, ktorý obsahuje, má iné zloženie ako glutén v pšenici, a preto ju dobre znášajú aj niektorí ľudia s bezlepkovou diétou. Má príjemnú orieškovú chuť.

Chlieb bez droždia pšeničný, alebo špaldový nájdete bežne dostupný v západoslovenskom regióne v predajniach siete Coop Jednota a Nitrazdroj, ale aj v rôznych špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Pre viac informácií píšte na pekarenoremus@oremus.sk.